Hutláková (Spišská) cesta na Huncovský štít

Cesta od autorského kolektívu Hutlák – Gally za 3/4+ ponúka príjemné lezenie v ľahko dostupnej tatranskej stene. Cesta bola prvýkrát vylezená v roku 1975a nachádza sa v juhovýchodnej stene Huncovského štítu. Môžete sa stretnúť aj s pomenovaním “Prostredný pilier”, nakoľko v stene sa nachádza ešte ľavý a pravý pilier. To môže byť aj orientačný bod pri nástupe pod cestu.

Stena sa nachádza v Skalnatej doline. Prístup sem je rovnaký ako v prípade prístupu na Lomnický štít, ako som ho opísal v minulom diely seriálu “S bažantom po Tatrách”. To znamená, buď po zjazdovke z Lomnice, alebo zo Starého Smokovca cez Zamku. Zo Skalnatého plesa pokračujeme Tatranskou magistrálou v smere Veľkej svišťovky. Po vystúpaní nápadného chrbátu v mieste, kde sa magistrála stáča prudko doprava, my odbáčame doľava pod stenu Huncovského štítu. Cesta sa začína vo vodou vymytej platni a nájdete ju podľa nitu kúsok nad zemou (5-6m).

Približne zakreslená línia nášho výstupu

Prvá dĺžka je príjemné jemné lezenie v platni, kde nájdete jeden nit a vyššie sa dá založiť jeden mikrofriend. Od prvého nitu odporúčam liezť mierne doprava je to tak jednoduchšie. Následne po dolezení na položnú “rampu”, po nej hore na trávnatú plošinu kde je štand.

Druhá dĺžka je poctivá. Ehm, teda poctivá pašienkarina. Nezaložíte takmer nič a tráva je všade. Treba byť opatrný keď je vlhko. Následne sme vliezali do formácie, ktorá vytvára komín, kde sa už niečo dalo založiť. Po vylezení z komína prichádzate na druhý štand na malom hrebeni.

Tretia dĺžka začína lezením po hrane až za veľkú kamennú stenu tu kútom hore a následne doprava aby ste chvíľu potom mohli po položenej skale odbočiť doľava a doraziť k dalšiemu štandu pod kľúčovú dĺžku. Treba si tu predlžovať istenia, alebo zakladať menej pretože pri zlom vedení lana tu môže drieť lano.

Tretia dĺžka – fotka z tretieho štandu. Na štvrtom štande je lezkyňa v modrom. Prileziete k nemu hranou vpravo od nápadnej hladkej steny.

Štvrtá – kľúčová – dĺžka je položená platňa za 4+ odistená nitmi. Pekné, jemné lezenie so zaujimavým posledným krokom pri výleze do štandu na vrchu vežičky. Dá sa to odistit friendom do špáry pred týmto krokom. Na vežičke je pohodlný fixný štand.

Čiastočný náhĺad do štvrtej dĺžky
Kľúčová dĺžka

Tu sa fixné štandy končia, resp. my sme už ďalší nenašli. Ďalšia dĺžka je pekné lezenie vo vcelku pevnej skale a treba si hľadať cestičku. Ja som sa držal viac sprava a vyššie pod výraznou vežičkou kde skala vytvára niečo ako prepad som našiel šrób s maticou ale bez plakety. Ten som našiel na ľavej strane “vežičky”. Vyskúšal som si tu istenie, kedy sa hlavička vklínenca stlačí k očku navlečie sa na šrób za maticu a hlavička sa zatiahne. Doplnil som ho mikrofriendom a vklínencom pre dobrý pocit. Dĺžka sa dá dobre odistiť.

Výhľad zo štvrtého štandu

Ďalšia dĺžka – posledná lezecká – je krásny, položený pilierik, kde v hornej časti treba dávať pozor na voľné kamene na pravej strane. Na vrchu piliera sa dá spraviť dobrý štand z obhodeného hrotu.

Pilierik – posledná lezecká dĺžka

Posledná dĺžka je krátke lezenie po hrebeni, zliezanie a scrambling trávou a lokrami v nápadnom vhĺbení až žľabe. Ďalší štand je tiež na vlastnom, avšak treba dobre hľadať miesto lebo to tu je naozaj rozbité. Prípadne to prelezte súbežne a je po probléme.

Po dolezení cesty sa môžete vydať na vrchol Huncovského štítu, alebo rovno zostúpiť na Skalnaté pleso. Zostup prebieha po úbočí Huncovského štítu. Viesť Vás bude znateľný chodníček, ktorý je v neprehľadnejších miestach značený mužíkmi. Napojíte sa na Tatranskú magistrálu zhruba v mieste, kde ste z nej ráno odbáčali pri ceste pod stenu.

Pekná cesta, kde sa kombinuje lezenie po vlastnom s fixným istením. Je nutné tu robiť vlastný štand. Takže treba s tým počítať. Úžasné výhľady na Skalnaté pleso, Lomničák a Kežmarák len dotvárajú monumentálnu atmosféru výstupu. Určite odporúčam. My sme mali 2x60m lano, avšak štandy sú od seba cca 30m takže by mohlo stačiť aj jednoduché. Sada friendov, prípadne nejaké čoky, sľučky, alpské expresky a môžete vyraziť.

4 thoughts on “Hutláková (Spišská) cesta na Huncovský štít

Add yours

  1. Celkom dobrý tip. Som rád, že niekto v Tatrách ešte lezie aj takéto ľahšie cesty…
    My sme kedysi dávno (v 80-tych rokoch minulého storočia) v tejto lokalite dosť intenzívne popoliezali a v rámci edukácie (aj svojej, a aj mladších spolulezcov) sme uprednostňovali nie veľmi ťažké cesty. Skôr sme (v rámci tréningu) volili vyliezť viac ľahších ciest za jeden deň.
    Nech sa darí!

    Páči sa mi

    1. Cześć, Eve. Przepraszam, że nie odpisałem wcześniej, byłem cały tydzień w Tatrach i nie sprawdzałem strony. Tak, czwarty znaleźliśmy ostatnio. Potem już nic nie znalazłam, ale dwie pozostałe były dobre do zrobienia na własnej asekuracji. Wiem, że oryginalne topo ma więcej długości. Prawdopodobnie połączyliśmy niektóre lub dlatego, że ścieżka została ponownie ułożona inaczej niż podczas pierwszego wejścia. Udało ci się w końcu wspiąć? Jak ci się podobało?

      Páči sa mi

Pridaj komentár

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

Design a site like this with WordPress.com
Začíname